Cumhuriyet’in 100. yaş gününü geride bırakğımız şu günlerde herkes kendi “iyi, doğru, keşke” ve “iyi ki”leriyle bir muhasebe yapacak ve kendince Türkiye resmi çizecekr. Elinizdeki bu eser, Türkiye’yi şekillendiren dönüm noktalarını harlatarak bu resmin çizilmesine katkı sağlamak amacını taşıyor.
Eserin bir diğer amacı ise üniversitelerde okutulan “Türkiye’nin Toplumsal Yapısı”, “Türkiye’de Sosyal ve Kültürel Değişim” ve “Cumhuriyet Dönemi Türkiye’sine Sosyolojik Bakış” gibi dersler için kaynak olabilmek.
Toplumların farklılığı ya da özgünlüğü, sosyolojinin “toplumsal yapı”, antropolojinin ise “kültür” dediği özelliklerinde aranmalıdır. Toplumsal yapının belirleyicileri ise aile, eğitim, din, siyaset ve ekonomi gibi “toplumsal kurumlar”dır -antropolojide “kültürel öğeler”.
Bu teorik anlayıştan hareketle, kitapta Türkiye’nin toplumsal yapısı ve değişimi 1923’ten günümüze siyaset, nüfus, ekonomi, eğitim, sağlık ve din olmak üzere toplam altı “toplumsal kurum / kültürel öge” başlığında ele alındı.
Eserin her yaştan vatandaşlarca içinde yaşadığımız Türkiye’nin daha iyi anlaşılmasına ve Cumhuriyet’in, ikinci asrında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği refah seviyesine ulaşmasına katkı sağlamasını diliyoruz.
Türkiye’nin Toplumsal Yapısı ve Değişim 1923’ten
- Kitap Başlığı: Türkiye’nin Toplumsal Yapısı ve Değişim 1923’ten
- Yazar: Doç. Dr. Abdurrahman YILMAZ
- Editör: Nida Özdemir
- ISBN: 978-605-5749-23-1
- Barkod: 9786055749231
- Dizi: Akademik/Sosyoloji
- Basım Bilgisi: 1. Basım – Aralık 2023
- Sayfa Sayısı: 376
- Kitabın Boyutları: 13,5 cm x 21 cm