İstanbul Ticaret Odası’nın katkılarıyla yayımlanan Sarışın Bir Kurt, yayınevimizin 7500 adetlik Atatürk Fotoğrafları koleksiyonundan seçilerek hazırlandı. Dr. Murat Yalçıntaş’ın önsözü, Doğan Hızlan’ın sunuşu, Prof. Dr. Halil İnalcık’ın “Atatürk ve Atatürkçülük” makalesinin yer aldığı albüm, Türkçe-İngilizce-Fransızca-Almanca olarak basılmıştır.
Ne zaman Atatürk fotoğraflarından söz edilse, önüme bir albüm konulsa gördüklerime bir daha bakmak korkusu sarar içimi. Çünkü sunulan albümlerde, hazırlanan kataloglarda, açılan sergilerde çoğu zaman bildiklerimizi görürüz. Kırmızı Yayınları da Atatürk fotoğrafları albümünden söz ettiğinde, aynı kaygıyı duymaya başladım. Ama bana bu fotoğrafların kendi koleksiyonundan örnekler olduğunu, hiçbir yerde bulunmayan görmediğim fotoğraflardan bir koleksiyon oluşturduğunu söyleyince ilgimi çekti. Hepsini teker teker incelerim, geçmiştekilerle karşılaştırmaya çalıştım. Kırmızı Yayınları haklıydı, bu özel koleksiyondaki fotoğraflara başka yerde rastlamamıştım.
Fotoğraflar Atatürk’ün yaşamının belli bir dönemini yansıtmıyor. Hayatını mücadelesini bir görsel bütünlük içinde algılamamızı sağlıyor. Savaş tarihleri sadece yenilgiler ve zaferler üzerine yazıldığında mekanikleşir, onun ardındaki ruh erir gider. Yazının etkisiyle görselliğin etkisi karşılaştırıldığında, görüntünün gücü muhakkak daha öne geçer. Çünkü hiçbir fotoğraf yalan söylemez, hiçbir fotoğraf olanı değiştiremez, oysa yazının bu yanı vardır.
— Doğan Hızlan